Amsterdam 2020: Wijn op de 1,5 meterlijn - Italiaanse wijnen op de proef gesteld

Met Wijn op de 1,5 meterlijn zetten we drie Amsterdamse wijnondernemers in het zonnetje. Omdat de horeca nog gesloten is verliezen zij het leeuwendeel van hun omzet en moeten zich nu meer dan ooit op de consument gaan richten. Hoe pakken zij dat aan?

In deze serie spreken we met drie wijnhandelaren en proeven we hun Italiaanse wijnen. In samenwerking met de ondernemers hebben we vervolgens een uniek wijnpakket samengesteld. Zes verschillende wijnen uit diverse Italiaanse regio’s. Alle van hoge kwaliteit zodat jij – als thuiszittende wijnliefhebber – tòch kunt blijven genieten van een goed glas wijn. Tegelijkertijd help je de kleine zelfstandige wijnondernemer een handje in deze moeilijke tijd.

Drie Amsterdamse wijnondernemers

Een no-budget coproductie van Heleen Schreuder (Italent), Bas de Zwart (Studio Sebas) en Oda van Stekelenburg.

Sinds 15 maart is de horeca in heel Nederland gesloten. Dat is niet alleen slecht nieuws voor de horeca, maar ook voor de toeleveranciers erachter. Wij vroegen ons af hoe de Amsterdamse kleine wijnondernemer daarop inspeelt. We bezochten achtreenvolgens Enoteca Sprezzatura in de Czaar Peterstraat in Oost, De Wijnwinkel in de Runstraat in het Centrum en Wine & Roses in de Van Woustraat in de Pijp. Gelukkig is het goede nieuws dat binnenkort de horeca weer langzaam op mag starten!

 

Enoteca Sprezzatura

In deze aflevering bezoeken we Enoteca Sprezzatura in de Czaar Peterstraat in Amsterdam. Samen met eigenaar Mattijs Koornneef selecteerden we 6 wijnen die je als 'Wijn op de 1,5 meterlijn | Hèt social distancing pakket' bij hem kunt bestellen.  De doos bevat drie witte en drie rode wijnen, alle zes van kleine en bijzondere Italiaanse producenten. Kosten: € 80,00, inclusief bezorgkosten.
Sprezzatura wijnbeschrijvingen

 

De Wijnwinkel

In deze aflevering bezoeken we De Wijnwinkel in de Runstraat in Amsterdam. Samen met eigenaar Olle Swets selecteerden we 6 biologische wijnen die je als 'Anderhalve meter wijnselectie' bij hem kunt bestellen.
Kosten: € 90,00 inclusief bezorgkosten.
De Wijnwinkel wijnbeschrijvingen

 

Wine & Roses

In deze aflevering bezoeken we Bart Roos van Wine & Roses in de van Woustraat 163 in Amsterdam. Het wijnpakket van Wine & Roses biedt met drie witte en drie rode wijnen een aangename kennismaking met het gevarieerde wijnlandschap van Italië. Je kunt het pakket hier bestellen. Kosten: € 80,00 inclusief bezorgkosten.
Wine and Roses wijnbeschrijvingen

 

Het Proefpanel

Oda van Stekelenburg - Registervinoloog en eigenaresse van de Italiaanse Wijnschool en Viaggi da Gustare - heeft in overleg met de wijnondernemers een zorgvuldige wijnselectie gemaakt voor de afzonderlijke wijnpakketten. Alle geselecteerde wijnen zijn geproefd door een vakkundig panel van wijnexperts, met dank aan Brasserie van Baerle die speciaal voor ons de bovenzaal opende:
Tekla Lodder: registervinoloog en wijninkoper van De Logie op de Beethovenstraat 27
Floor van Ede: registervinolog en eigenaresse van Brasserie van Baerle op de Van Baerlestraat 158
Dieuwke Engelsma: registervinoloog en docent aan de D-Vine Academy op de KNSM-laan 293

Wijn op de 1,5 meterlijn is geheel belangeloos en zonder winstoogmerk tot stand gekomen in samenwerking met Oda van Stekelenburg (Italiaanse Wijnschool) en Bas de Zwart (Studio Sebas). Zie het als een charmeoffensief voor de kleine gespecialiseerde wijnondernemer die wij een warm hart toedragen in deze moeilijke tijd.