6 maart 2018: Borsa Vini Zuid-Italië Barbizon Palace

Op dinsdag 6 maart 2018 organiseerde het Italian Trade Agency (ICE), in samenwerking met Italent, voor de tweede keer een Borsa Vini met wijnen uit Zuid-Italië. Bij ruim 35 Zuid-Italiaanse wijnboeren - afkomstig uit de regio's Apulië, Basilicata, Calabrië, Campanië en Sicilië - kon men bijzondere wijnen van bekende en minder bekende inheemse druivensoorten proeven. Een groot deel van de aanwezige producenten zoekt vertegenwoordiging op de Nederlandse markt.

Voor professionals binnen de handel, horeca en pers.

Locatie
St. Olofskapel Barbizon Palace,
Prins Hendrikkade 59-72, 1012 AD Amsterdam
12:00-18:00 uur

Aanmelden

Deelnemers

Het zuidelijke deel van Apulië, of de hiel van de laars van het Italiaanse schiereiland, is een uitgestrekte vruchtbare vlakte. Het Noorden en het centrum van de regio zijn daarentegen heuvelachtig.
Ooit was de streek gekend als de wijnkelder van Europa, wegens het grote volume wijn dat er werd geproduceerd. Maar sinds enige tijd leggen de plaatselijke producenten er zich vooral toe op de productie van kwaliteitswijnen. Het aanbod aan plaatselijke druivenvariëteiten is enorm. De belangrijkste zijn de Uva di Troia of Bombino Nero, de Montepulciano en de Sangiovese. Bij de witte soorten domineert de Verdeca, maar ook Bianco d’Alessano, Malvasia, Trebbiano en Bombino Bianco worden gebruikt in heel wat wijnen.

Uit studies die werden gedaan in Californië, blijkt overigens dat de in de Salento geteelde Primitivo di Manduria hetzelfde DNA-profiel heeft als de Amerikaanse Zinfandel. Ook de Salice Salentino, een krachtige rode wijn uit de provincie Lecce, geproduceerd met Negro Amaro-druiven, hoort hier een speciale vermelding te krijgen, evenals de Castel del Monte, wellicht één van de wijnen die het best gekend is in het buitenland.

Basilicata, ook Lucania genoemd, is gelegen tussen de hak en de punt van de laars van het Italiaanse schiereiland. De regio is hoofdzakelijk bergachtig, slechts 8% van het territorium kan als vlakte worden beschouwd.
De bekendste berg is de Monte Vulture, een uitgedoofde vulkaan in het noordwesten van de regio. Deze heeft ook zijn naam gegeven aan de gekende Aglianico del Vulture, gemaakt van de Aglianico-druif, die in deze streek wordt geteeld sinds de Oudheid. De Superiore-versie van deze wijn is erkend als DOCG.

De wijnproductie in Calabrië bedraagt jaarlijks 47 miljoen liter, waarvan 19% DOC-wijnen en 13% IGT. De bekendste wijn is de Ciro', die op de heuvels langs de Ionische kust wordt geproduceerd. Het is meestal een rode wijn die in de versie Riserva een lang verouderingspotentieel heeft, maar hij bestaat ook in wit en rosé. Het gebied dat ernaast ligt is dat van de Melissa DOC, met gelijkaardige wijnen, alleen worden de druiven hier op een grotere hoogte geteeld.

Campanië werd door de Oude Romeinen gewaardeerd als één van de beste wijnstreken uit de tijd. De naam die zij eraan gaven was Campania Felix en ze hielden ervan om te gaan kuieren in de wijngaarden langs de kust waar de bekende Falernum-wijn werd gemaakt. Ook rond de Vesuvius en in de beboste heuvels rond Avellino wilden ze graag vertoeven. In die regio hadden de Grieken druivenvariëteiten geïntroduceerd die tot op vandaag nog steeds worden gebruikt, onder meer de Aglianico, de Greco en de Falanghina.

Een aantal wijnbedrijven uit de regio hebben zich erop toegelegd om deze oude variëteiten in ere te herstellen. De bekendste is ongetwijfeld de Aglianico, die bijdraagt tot de productie van de Taurasi, de eerste wijn uit Zuid-Italië die een DOCG-erkenning verkreeg.

Sicilië, het grootste eiland in de Middellandse zee, telt meer wijngaarden dan eender welke regio in Italië. Een groot deel van de DOC-wijnen wordt vertegenwoordigd door de Marsala, een wijn die twee eeuwen geleden door Engelse wijnhandelaars werd gecreëerd. De kleinere eilanden als Pantelleria en Lipari zijn dan weer gekend om hun rijke en erg gewaardeerde dessertwijnen, als de Moscato di Pantelleria en de Malvasia delle Lipari. Op de flanken van de Etna rijpt de gelijknamige wijn, die bestaat in een witte en een rode versie. Ook de Cerasuolo di Vittoria, een rode wijn met lichte kleur maar heel wat body is het vermelden waard. Vele Siciliaanse wijnen werden gedurende lange tijd op de markt gebracht onder het etiket IGT Sicilia, een typische geografische benaming die sinds 2011 echter als DOC Sicilia werd erkend. Bekende druivenvariëteiten zijn Nero d'Avola, Nerello Mascalese en Nerello Mantellato voor rood, Inzolia, Grillo en Catarratto voor wit. 

 

 

 

CATALOGUS

 

Inschrijven