Borsa Vini – Italiaanse wijnen in Het Muziekgebouw in Amsterdam
Op donderdag 10 november 2016 organiseerde het Italian Trade Agency (ICE) in samenwerking met Italent een grote overzichtsproeverij van wijnen uit heel Italië in Het Muziekgebouw in Amsterdam. Op deze prachtige locatie presenteerden maar liefst 79 wijnproducenten hun wijnen aan de Nederlandse vakhandel, horeca en pers. Een groot aantal van deze producenten was op zoek naar Nederlandse vertegenwoordiging en heeft - naar eigen zeggen - interessante contacten opgedaan of zelfs al een geschikte importeur gevonden. Een mooi resultaat!
Locatie
Het Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam
Piet Heinkade 1, 1019 BR Amsterdam
Exposanten
Bent u nieuwsgierig naar de aanwezige exposanten? | |
Download Catalogus Borsa Vini hier |
Deelnemers per regio
- Abruzzo
- Basilicata
- Calabria
- Campania
- Emilia Romagna
- Friuli-Venezia Giulia
- Lazio
- Piemonte
- Puglia
- Sardegna
- Sicilia
- Toscana
- Veneto
De Abruzzo, de streek ten oosten van Rome, kent soms extreme weersomstandigheden, bepaald door de aanwezigheid van de Apennijnen (met bergtoppen tot 3.000 meter zoals die van de Gran Sasso), en de invloed van de Adriatische zee.
Op wijngebied worden de Abruzzen gekenmerkt door twee belangrijke druivenvariëteiten: de rode Montepulciano en de witte Trebbiano. De Montepulciano d’Abruzzo Colline Termane, verbouwd in de heuvels rond de stad Teramo, heeft de DOCG-status.
Deelnemende wijnhuizen
Basilicata, ook wel Lucania genoemd, is gelegen tussen de hak en de punt van de laars van het Italiaanse schiereiland. De regio is hoofdzakelijk bergachtig, slechts 8% van het territorium kan als vlakte worden beschouwd.
De bekendste berg is de Monte Vulture, een uitgedoofde vulkaan in het noordwesten van de regio. Deze heeft ook zijn naam gegeven aan de bekende Aglianico del Vulture, gemaakt van de Aglianico-druif, die in deze streek wordt geteeld sinds de Oudheid. De Superiore-versie van deze wijn heeft een DOCG-erkenning.
Deelnemende wijnhuizen
Calabrië, waar de Oude Grieken over spraken als “Oenotria”, land van wijn, vormt de ‘teen’ van de Italiaanse laars. De regio wordt bijna geheel door de zee omgeven: in het zuiden door de Ionische en in het noorden door de Thyrreense zee. Het gebied wordt gedomineerd door een bergachtig landschap met grote klimatologische verschillen.
Calabrië is rijk aan inheemse druivensoorten, waarbinnen de blauwe duidelijk in de meerderheid zijn. Er wordt dan ook overwegend rode wijn geproduceerd in deze regio waarvan de Cirò de bekendste is.
Deelnemende wijnhuizen
Binnen het collectief van Piano Export Sud:
Campanië werd door de Oude Romeinen al gewaardeerd als één van de beste wijnstreken van hun rijk. De naam die zij eraan gaven was Campania Felix. Ter ontspanning wandelden zij graag in de wijngaarden langs de kust waar de bekende Falernum-wijn werd gemaakt. Ook rond de Vesuvius en in de beboste heuvels rond Avellino vertoefden zij graag. In die regio hadden de Grieken druivenvariëteiten geïntroduceerd die tot op vandaag nog steeds worden gebruikt, onder meer de Aglianico, de Greco en de Falanghina. Vandaag de dag hebben een aantal wijnbedrijven uit de regio zich erop toegelegd om deze oude variëteiten in ere te herstellen. De bekendste is ongetwijfeld de Aglianico, die bijdraagt tot de productie van de Taurasi, de eerste wijn uit Zuid-Italië die een DOCG-erkenning verkreeg.
Deelnemende wijnhuizen
Binnen collectief van Piano Export Sud:
Cantina dei Monaci
Casa Vinicola Setaro
Contea de Altavilla
De Falco Vini
Etiké
Tenuta Scuotto
Vitis Aurunca
De regio Emilia Romagna wordt getypeerd door de productie van sprankelende wijnen, waarbij de Lambrusco zeker één van de meest bekende is. Bij de stille wijnen is de Sangiovese di Romagna het paradepaardje. De witte Albana di Romagna verkreeg al in 1987 de DOCG-status, en was daarmee de eerste witte wijn in Italië met een DOCG-erkenning.
Deelnemende wijnhuizen
Friuli-Venezia Giulia is een regio in het uiterste noordoosten van Italië die grenst aan de regio Veneto, Oostenrijk en Slovenië en aan de Adriatische Zee. De noordelijke helft bestaat uit de Alpen, in de zuidelijke helft liggen de belangrijkste wijngebieden: Collio Goriziano, Colli Orientali del Friuli, Isonzo en Carso. De streek is vooral gekend voor haar uitstekende witte wijnen, veelal mono-cépages. Ook worden hier een groot aantal unieke inheemse druiven geteeld zoals Refosco, Pignolo, Ribolla Gialla en Schiopettino.
Deelnemende wijnhuizen
Latium, met als hoofdstad Rome, wordt begrensd door Toscane, Umbrië, de Abruzzen, Molise en Campanië, maar heeft op het gebied van de wijnbouw de meeste overeenkomsten met het zuidelijker gelegen Campanië: beide regio’s hebben namelijk een rijke bodem van vulkanische oorsprong en een klimaat dat grotendeels bepaald wordt door de nabijheid van de Apennijnen. Het Lago di Bolsena is ook het grootste en oudste kratermeer van Europa. De belangrijkste wijngebieden zijn de Castelli Romani, de Colli Albani en Frascati.
Deelnemende wijnhuizen
Piëmonte, wat letterlijk “land aan de voet van de bergen” betekent, wordt langs de Italiaans-Franse grens omringd en beschermd door de Alpen. Dit is de streek van de Nebbiolo-druif thuis, de wijnstok die reeds in de 14de eeuw bekend was en die, onder andere, de vorstelijke Barolo voortbrengt, evenals de beroemde Barbaresco. Andere vermeldenswaardige druivenvariëteiten zijn de Barbera, de Moscato en de Dolcetto. Bij de witte druiven zijn Gavi, Freisa en Arneis de bekendste. Doorgaans worden de wijngebieden uit deze regio opgedeeld in 2 verschillende sub-gebieden, namelijk de Vooralpen in het Noorden en de heuvels van Monferrato en de Langhe in het Zuiden.
Deelnemende wijnhuizen
Bocchino Giuseppe
Castino Luigi
Colle Manora
Dacapo
Binnen het collectief van Centro Estero Alpi del Mare:
Beppe Marino
Borgo Valentino 1789
Chiesa Carlo
Diego Pressenda - La Torricella
La Bioca
Marchisio Family - biologisch
Moscone F.lli
Nuovi Mondi
Viano Michele
Het zuidelijke deel van Apulië, de hiel van de laars van het Italiaanse schiereiland, is een uitgestrekte vruchtbare vlakte. Het Noorden en het centrum van de regio zijn daarentegen heuvelachtig. Ooit was de streek gekend als de wijnkelder van Europa, wegens het grote volume wijn dat er werd geproduceerd. Maar sinds enige tijd leggen de plaatselijke producenten zich vooral toe op de productie van kwaliteitswijnen. Het aanbod aan plaatselijke druivenvariëteiten is enorm. De belangrijkste zijn de Uva di Troia of Bombino Nero, de Montepulciano en de Sangiovese. Bij de witte soorten domineert de Verdeca, maar ook Bianco d’Alessano, Malvasia, Trebbiano en Bombino Bianco worden veel gebruikt.
Uit studies die werden gedaan in Californië, blijkt overigens dat de in de Salento geteelde Primitivo di Manduria hetzelfde DNA-profiel heeft als de Amerikaanse Zinfandel. De Salice Salentino, een krachtige rode wijn uit de provincie Lecce, geproduceerd met Negro Amaro-druiven, hoort hier een speciale vermelding te krijgen, evenals de Castel del Monte, wellicht één van de wijnen die het best gekend is in het buitenland.
Deelnemende wijnhuizen
Binnen het collectief van Piano Export Sud:
Cantina Nistri
Cantine Coppi
Cantine Imperatore
Cantine Losito – biologisch
Cantine Massimo Leone
Cantine Tre Pini – biologisch
Castel di Salve
Colle Petrito
Erminio Campa
Giuliani
L'Antica Cantina
La Torretta
Mazzone
Pietregiovani
Santi Dimitri
Tenuta Patruno Perniola
Tenuta Ripa Alta
Sardinië kent een lange traditie van wijnbouw. Al in de VIII° eeuw voor Christus werden er wijnstokken geïntroduceerd door de Feniciërs. Een groot gedeelte van de hedendaagse wijnen komt uit de vlakte van Campidano, gelegen tussen de steden Cagliari en Oristano. Voor de productie van kwaliteitswijnen moeten zeker ook een reeks kleinere gebieden vermeld worden, zoals de regio rond Alghero, de vallei van de rivier Tirso met de Vernaccia di Oristano, de oostelijke heuvels met de Cannonau en het schiereiland Gallura in het Noorden waar de bekende Vermentino di Gallura vandaan komt.
Deelnemende wijnhuizen
Sicilië, het grootste eiland in de Middellandse zee, telt de meeste wijngaarden in Italië.
Een groot deel van de DOC-wijnen wordt vertegenwoordigd door de Marsala, een wijn die twee eeuwen geleden door Engelse wijnhandelaars werd gecreëerd. De kleinere eilanden als Pantelleria en Lipari staan bekend om hun rijke en gewaardeerde dessertwijnen, als de Moscato di Pantelleria en de Malvasia delle Lipari. Op de flanken van de Etna rijpt de gelijknamige wijn, die bestaat in een witte en een rode versie. Ook de Cerasuolo di Vittoria, een rode wijn met lichte kleur maar heel wat body is het vermelden waard. Vele Siciliaanse wijnen werden gedurende lange tijd op de markt gebracht onder het etiket IGT Sicilia, een geografische benaming die sinds 2011 echter als DOC Sicilia wordt erkend. Bekende druivenvariëteiten zijn Nero d’Avola, Nerello Mascalese en Nerello Mantellato voor rood, Inzolia, Grillo en Catarratto voor wit.
Deelnemende wijnhuizen
Binnen het collectief van Piano Export Sud:
Al-Cantara
Baglio Aimone
Berlingeri - biologisch
Candido Vini - biologisch
Cantine Gulino
Castello Solicchiata
Destro
Il Saraceno - biologisch
Ippolito Vini
Palmento Costanzo
Quignones
Tenuta Bastonaca
Tenuta Monte Ilice
Vasari - biologisch
De wijnbouw werd in deze streek geïntroduceerd door de Etrusken. De Romeinen hebben er lange tijd niet veel aan gedaan, zij gaven de voorkeur aan de iets zwaardere wijnen uit het Zuiden van het schiereiland. Na zeer lang vooral bekend te zijn geweest voor de Chianti-wijn, werd Toscane enkele tientallen jaren terug de motor van de vernieuwing van de Italiaanse wijnbouw, toen de eerste super-tuscans werden gecreëerd.
De Chianti, met zijn beroemde heuvels in het hart van Toscane, is uiteraard ook vandaag de dag nog steeds een zeer belangrijk gegeven in de streek, naast andere zeer grote wijnen als Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Al deze wijnen worden gemaakt van de blauwe Sangiovese-druif. Voor wit zijn Vernaccia en Vermentino belangrijk. Ook de bijzondere Vin Santo, gemaakt van deels ingedroogde druiven, is zeker het vermelden waard.
Deelnemende wijnhuizen
Mulini di Segalari - biologisch
Podere Dell’Anselmo
Streda Belvedere
Valdonica - biologisch
Binnen het collectief van PROMOSIENA:
Borgo La Stella
Cantalici - biologisch
Casa Lucii - biologisch
Fattoria San Donato - biologisch
Il Poderaccio - biologisch
La Lecciaia
Piemaggio
Poggio del Moro
Tolaini
De regio Veneto, met als hoofdstad Venetië, bestaat zowel uit bergen als uit vlaktes. Deze laatste beslaan zowat 60% van de totale oppervlakte. In deze regio wordt de grootste hoeveelheid wijn geproduceerd van heel Italië. De temperatuurverschillen tussen zomer en winter zijn groot, behalve in de gebieden met een gematigder microklimaat zoals rond het Garda-meer. Hier komen dan ook een hele reeks bekende wijnen vandaan zoals Bardolino, Soave en Bianco di Custoza en, iets dichter naar Verona toe, de Valpolicella.
Op de heuvels van Conegliano-Valdobbiadene wordt dan weer de Prosecco gemaakt, een wereldwijd bekende en heerlijke schuimwijn.
Deelnemende wijnhuizen
Biasiotto
Bortolin Angelo
Dal Maso
Le Bertole
Villa Erbice
Vini Pavan
Heeft u vragen over dit event?
Neem dan gerust contact op met Heleen Schreuder (Italent)